Butikkøl

Terningkast 6

Julefred fra Kinn

Kinn bryggeri fra Florø går rett til topps første gang det er med i VG-testen. Dufter fantastisk av humle og julekrydder. Balansert og godt. Søtt, rund og passe bittert. Ølet er brygget spesielt med tanke på pinnekjøtt, men skal også passe til svineribbe. Upasteurisert og ufiltrert. Selges mest i Sunnfjord, men er også til salgs i Oslo og Bryne
Terningkast 6

Rogalands juleøl fra Berentsens

En innertier! sier panelet om dette gyllenbrune ølet fra Egersundsbryggeriet. Deilig duft av vanilje, frukt og rosiner. Litt «skotsk røyksmak» Denne kunne vi servert om kongen kom! Bryggeriet mener at ølet passer utmerket til lokale mattradisjoner. Selges i hele Rogaland, samt enkelte butikker på Østlandet.
Terningkast 5

Ringnes juleøl

Smak av klassisk jul. Balansert og fint. Gi meg en i adventskalenderen! Dufter juleknekk og nøtter. Smaker godt, selv om det er et «industriøl», mener panelet.  Ringnes mener at dette klassiske juleølet passer utmerket til de fleste typer julemat, som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og fisk.
Terningkast 5

CB Juleøl

Sørlandets mest solgte juleøl opplyser Hansa Borg. Panelet sier Godt til mat. Bra «kropp». Litt søtt, med innslag av mørk sjokolade. Skal passer godt til lam, svin og fisk. Løp og kjøp, sier Hanne fra Levanger. Men hun får lang vei til butikken, for det selges mest på Sørlandet.
Terningkast 5

Atna øl til julemat

Nydelig øl. Litt «engelsk bitter». Deilig duft av sjokolade og humle med snev av granskog, mener panelet. Så lover også Atna bryggeri bryggeriet fra Nordøsterdalen at dette ølet har spor av villmark. Ølet er ufiltrert og upasteurisert, med større smaksrikdom enn vanlig industriøl.
Selges hovedsakelig  i Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag.
Terningkast 5

Dahls juleøl

Juleølet til dette Trondheims-bryggeriet E.C Dahls, som er kjøpt opp av Ringnes, slår godt an hos juryen. «Dette passer til julekalenderen» sier Hanne. Bryggeriet mener det passer godt til ribbe, juleskinke, lutefisk og annen julemat.
Selges hovedsakelig i Midt-Norge
Terningkast 5

Slogen juleøl fra Trollbryggeriet

Juleølet fra Trollbryggeriet i Liabygda på Sunnmøre virker sterkere enn sine 4,7 prosent. Det er rikt på smak og julesødme, dufter sjokolade og portvin. Skal passe godt til de fleste juleretter som ribbe og lutefisk.
Selges på Sunnmøre men også i enkelte butikker med godt ølutvalg i Oslo og Stavanger.
Terningkast 5

Julesnadder fra Nøgne ø

Grimstad-bryggeriet mener dette ølet egne seg best sammen med nøtter, dadler og peiskos. To i panelet vil gi det terningkast seks for smak. «Dette er ordentelig juleøl». Duften av kaffe og røyk, samt den tunge ettersmaken, er vanskelig å få i et øl med bare 4,7 prosent alkohol, men Nøgne ø klarer det.
Selges i Oslo, Stavanger og på Sørlandet
Terningkast 4

Hansa juleøl

Norges mest solgte juleøl, ifølge Hansa og Borg bryggerier. Og panelet synes det er et av de bedre industriproduserte ølene. «Et godt typisk juleøl» og «Enkelt og greit.» Passer til kraftig julemat som pinnekjøtt og juleribbe mener Hansa.
0,33 l flasker selges på Vestlandet, og 0,5 l bokser over hele landet.
Terningkast 4

Mack juleøl

Årets butikkølpanel er mer fornøyd med Macks tradisjonelle juleøl enn fjorårets panel, som ga det 3. Nå sier de «Nydelig øl» og «Søt duft, syrlig men enkel». Mack mener det er et fyldig øl med en gylden farge og godt skum, som passer til pinnekjøtt og ribbe.
Terningkast 4

Aass juleøl

Panelet sier: Et godt juleøl med mye ettersmak. Aprikoser, karamellduft og julegodterier. Ifølge Aass bryggeri i Drammen er dette et rødgyllent og undergjæret øl med fyldig smak og fin sødme. Selges stort sett i hele landet på 0,33 l flaske og 0,50 l boks.
Terningkast 4

Nordlands juleøl

«En deilig munnfull». Og «Juleduft, blomsteraktig og godt» sier panelet. Bodø Aktiebryggeri fra 1897 byttet navn til Nordlands bryggeri i 1997, og ble kjøpt opp av Ringnes ti år senere.  Bryggeriet mener det passer utmerket til nordnorsk julemat og på kalde nordnorske vinterkvelder. Selges hovedsakelig i Midt-Norge og Nord-Norge
Terningkast 4

Dahls julebrygg

Dahls har gledet trøndere  med utsøkt juleøl siden 1856, forteller Ringnes, som eier dette Trondheimsbryggeriet i dag. «Klassisk juleduft med deilig karamellsødme og juleknekksmak. Skogsbær, karamell og nøtter», mener panelet. Skal passer godt sammen med alle typer trøndersk julemat. Selges hovedsakelig i Midt-Norge.
Terningkast 4

Borg juleøl

Østfolds mest solgte juleøl, ifølge Hansa Borg bryggerier. Panelet fremhever karamellduften. Noen liker det, andre synes at det blir for mye av det gode. Én oppsummerer med at det lukter mer enn det smaker. Mørkt og aromatisk, passer godt til pinnekjøtt og juleribbe, ifølge bryggeriet. Selges på 0,33 l flaske og 0,50 l boks, hovedsakelig i Østfold.
Terningkast 4

Grans julebrygg

Hvert år er det dette som gjør det best av ølene fra Grans.   Sandefjordsbryggeriet har vunnet en gang, men de siste årene har det ligget på en firer. Panelet mener ølet har både god lukt og smak først, men at det taper seg etter hvert. Noen kaller det syrlig sukkerkulør, men  testens vakreste skum. Selges gjennom Rema 100 i hele landet.
Terningkast 4

Lervig juleøl

Lervig Aktiebryggeri i Stavanger beskriver dette som et nøttebrunt øl med røsted preg og smak av karamell. Panelet synes at dett har den beste julefargen, og en deilig duft av blomster og malt. Men også en noe emmen ettersmak. Ifølge bryggeriet matcher det julematen bra. Selges i 0,5 l boks og 0,33 l flaske, hovedsakelig  i Rogaland.
Terningkast 4

Moss juleøl

Et ok butikkøl, lukter litt blomsteraktig og har en syrlig ettersmak, mener panelet. Det tradisjonelle ølet er gjenskapt ved et samarbeid mellom Mosseølets Venner, Varnaveien Mineralvann og Berentsens Brygghus. Brygget i tråd med originale oppskrifter fra gamle Moss Bryggeri med fem malttyper. Selges hovedsakelig i Moss.
Terningkast 4

Tuborg juleøl

Et relativt lett juleøl, produsert av Ringens for Tuborg. Lukter friskt og lovende, sier Bryggerimester Eline. Jul, jul, syrlig og fyldig, sier ølklubb-Hanne. Blomsteraktig med syrlig ettersmak, sier bryggerimester Arild. Ifølge bryggeriet passer det godt til røkt laks, røkt skinke og sild.
Terningkast 4

Nisseøl fra Inderøy gårdsbryggeri

Inderøy gårdsbryggeri i Nord-Trøndeag er med i VG-testen for første gang. Panelet er godt fornøyd med  ølet som er lokalt håndverk fra brygging til tapping, inspirert av øltypen Münchener Dunkel. Smaker jul. Kraftig smak. Dufter malt og tørket frukt. Ufiltrert, upasteurisert, og ettergjæret på flasken. Selges på Inderøy, Trondheim, Brønnøysund og Moss.
Terningkast 3

Arendals Sørlands juleøl

I år er det ølet fra det tidligere Arendals bryggeri, Ringnes har forsøkt å gjenskape til jul. I følge bryggeriet vil sørlandsfolket  kjenne igjen den gode, fyldige og runde smaken. Panelet mener at det har en søtlig duft, syrlig og frisk smak og et helt fint øl, men litt lite julesmak. Selges hovedsakelig i Agder-fylkene
Terningkast 3

Fredrikstad juleøl

Populært øl i Østfold, ifølge Hansa Borg bryggerier. Panelet er litt delt. Ølet har en søtlig duft, er lett bittert og syrlig innslag i smaken. Noen synes det har for lite julesødme, og andre at det er et helt klassisk norsk industriprodusert juleøl. Uansett et lettdrikkelig matøl. Selges på Østlandet, mest i Østfold.
Terningkast 3

Arctic XMAS Party Beer

I år har det lette «Arktisk Juleøl» forsvunnet fra Mack, mens Arctic XMAS Party Beer har kommet i stedet. Også dette er et lettere øl, bryggeriet mener det vil  passe på ungdommelige julefester. Panelet vårt er kanskje ikke ungt nok. Det synes at det lukter friskt og fruktig, men ikke jul, slik det skal av et juleøl.
Terningkast 3

Lundetangen juleøl

I dag er det Aass bryggeri som lager ølet til det nå nedlagte Lundetangen bryggeri i Skien. Rik duft av kaffe og sjokolade. Men smaken mangler litt sting av humle, mener panelet. Noen sier at det smaker for søtt til å passe sammen med julemat, men da kommenterer en annen at det nok passer bedre til dessert. Selges mest i Grenlandsområdet.
Terningkast 3

Frydenlund juleøl

Ringnes bryggeri forsøker å videreføre Frydenlunds karakteristiske smak i dette mørke ølet som skal passe til tradisjonell norsk julemat, og spesielt til kraftige kjøttretter. En del av panelet synes at det er søtt og godt, mens noen synes det blir for søtt.
Terningkast 3

Union juleøl

Ølet fra Union Bryggeri, i de gamle lokalene til papirfabrikken på Klosterøya i Skien, har fått terningkast tre i VGs tester helt siden det var med for første gang i 2009. Panelet sier: Syrlig smak. Fiken og rosiner. Duft av karamell. Godt drikkeøl, men ikke helt jul. Selges på 0,33 l flaske og 0,5 l boks hovedsakelig i Grenlandsområdet.
Terningkast 3

Lade Gaards Brygghus juleøl

Ølet er ikke brygget på Lade gård, men av Grans bryggeri i Sandefjord. Ifølge Grans er ølet brygget etter en gammel oppskrift hvor kun de fineste råvarene skulle benyttes. Men panelet synes det både dufter og smaker for lite. Selges på Rema 1000 over store deler av landet. Og i Dansk dagligvare (!)
Terningkast 2

Julebrygg fra Ægir

Ifølge VGs juryer har  Ægir bryggeri i Flåm vært heldigere med polølet enn butikkølet i år. Mens polølet er det beste til julematen, mangler butikkølet julesødme. Det dufter hveteøl. Fargen er for lys og smaken for lett til å være juleøl, mener juryen. Selges gjennom Rema 1000 over hele landet. Ufiltrert og upasteurisert.
Terningkast 2

Hansa julebrygg

Hansa Borgs mest smaksrike juleøl har dalt langt med på terningskalaen siden fjorårets femmer. I år synes panelet et det virker uferdig og flatt. Flere bemerker også at det er for søtt til å egner seg sammen med julematen. Det passer nok bedre til dessert. Selges i 0,33 liters flasker på Vestlandet og 0,5 l bokser over hele landet.
Terningkast 2

Atna øl til rakfisk

Atna bryggeri i Nordøsterdalen vil gjerne ha med rakfiskølet i juleøltesten. Men dette passer ikke til julemat, mener juryen. Til det er det for lyst i fargen og lukter for mye weissbier og hønsebuljong. Ufiltrert og upasteurisert. Selges hovedsakelig i Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag. 
Terningkast 2

Grans juleøl

Hva er dette? Ikke bra! Minner om melkesyre. Emment. Gjæraktig. Veldig syrlig. Panelet har dessverre lite positivt å si om det tradisjonelle juleølet til Grans, selv om bryggeriet påpeker at det har bidratt til god julestemning i generasjoner.

Poløl til julematen

Terningkast 5

Julebrygg fra Ægir(7,0%)

Absolutt best av de som fikk terningkast fem. Panelet er veldig godt fornøyd med dette flaskemodnete ølet fra Ægir i Flom. På flasken står det at Julebrygg passer perfekt til julemat. Men det kan også nytes alene. Panelet synes at det har et belgisk preg. Det er komplekst og velbalansert. Alle liker smaken, men én synes det godt kunne smakt enda mer jul.
Terningkast 5

Julefred fra Kinn bryggeri(6,7 %)

Kinn bryggeri fra Florø er med i VG-testen for første gang, og serverer et fyldig  og kraftig øl med mye maltsmak. Flott, mørkt skum, mye kaffepreg, brent malt og sjokolade, mener panelet. Julefred er brygget med tanke på pinnekjøtt. Men panelet synes det kan egne seg enda bedre som et koseøl. Ølet er upasteurisert og ufiltrert.
Terningkast 5

Aass juleøl(6,5 %)

Best av de industriproduserte ølene, og flott til julemiddagen. Fin fylde og god ettersmak. Noen påpeker innslaget av vørter. Alle synes det er rundt og godt øl, men at det kunne trengt litt mer bitterhet. Ifølge Aass bryggeri har dette stor fylde, deilig sødme og lang ettersmak.
Terningkast 5

Berentsens Julefnugg(6,5 %)

Nydelig øl. Kraftig og god smak. Sjokoladepreg. Panelet mener at med denne utpregede brente smaken og gode bitterheten må dette være godt til pinnekjøtt. Men Berentsen brygghus i Egersund mener at det passer til all tradisjonell julemat, og til desserten.
Terningkast 4

Borg juleøl(6,5 %)

Østfolds mest solgte pol-juleøl, opplyser Hansa Borg. Velbalansert og harmonisk. Typeriktig, men noe kort smak, ifølge panelet. Skal passe ekstra godt til lutefisk, rakfisk og annen fet fisk, ifølge bryggeriet.
Terningkast 4

Mack juleøl(6,5 %)

Lukter som lille julaften når treet kommer inn, men smaken skuffer litt i forhold til forventningene av lukta, uttrykker Ingvild. Men Mack mener dette er et fyldig øl med markert maltsødme og balansert bitterhet, som passer ypperlig til kraftig julemat.
Terningkast 4

Hansa julebrygg(6,5 %)

Hansa Borgs mest smaksrike juleøl holder seg på firerterningen i VG. Litt brent smak med innslag av karamell. Godt kaffepreg, men forsvinnende ettersmak sier panelet. Skal passer godt til tradisjonell julemat, men også fiskeretter og desserter.
Terningkast 4

CB Juleøl(6,5 %)

Sørlandsølet er brygget på pilsnermalt, karamellmalt, fargemalt og vann fra Christian IVs kilde forteller Hansa Borg.  «Sitter bra». Elegant. Fin balanse mellom det brente, det søte og det bitre, mener panelet. Skal passe godt til lam, svin og fisk.
Terningkast 3

Fredrikstad juleøl(6,6 %)

Klassisk norsk juleøl som er ypperlig til julemat. Syrlig, brent ettersmak. Marsipanpreget, søtt og godt, mener panelet. Tradisjonelt og elsket lokalt øl som kan serveres til tradisjonell julemat eller for seg selv. Passer også til søte retter, ifølge Hansa Borg.
Terningkast 3

Lervigs jul(6,8 %)

Lervig Aktiebryggeri i Stavanger har smakssatt dette ølet med plomme, rosin, kandis, ingefær og anis. Flere i panelet synes det ble litt i overkant krydret, mens Stig synes det er aromatisk og ganske friskt. Skal passe både ved julemiddagen og i sofakroken.
Terningkast 3

Dahls juleøl(6,5 %)

Et smaksrikt sterkøl med god fylde og aroma, hevder Ringnes, mens panelet synes det har en kunstig banansmak og er en smule klissete. Banan og vørter, smaker uferdig, sier én. Skal ifølge Ringnes bryggeri ha et vinøst preg som passer godt til juletorsk, juleskinke og til julens beste desserter.
Terningkast 3

Ringnes juleøl(6,3 %)

Inspirert av gamle juleøltradisjoner, ifølge Ringnes bryggeri. Panelet synes det har en bismak av smør, for mye banan og sukkertøy. Søt duft og enda søtere smak. Likevel mener Ringnes at ølet er godt sammen med klassisk norsk julemat, eller som en aperitif før maten. 
Terningkast 2

Hansa juleøl(6,5 %)

Ifølge bryggeriet er dette klassikeren hvor det benyttes den samme originalresepten som da ølet ble lansert for mer enn 70 år siden. Men panlelet kjenenner nesten ingen smak, og synes det er både tamt og pregløst. Hansa Borg bryggerier mener det passer godt til kraftig julemat som pinnekjøtt og ribbe.
Terningkast 2

Lade Gaard brygghus juleøl(6,5%)

Et rart øl. Det smaker melkesyre. Har noe gått galt i produksjonen? spør panelet. Ettersmaken er spiss og ubehagelig sur, sier de fleste, mens én synes smaken minner om cider. 

Poløl til kos

Terningkast 6

Berentsens Jule Avec(9,0 %)

Julesnadder med skum på. Perfekt balanse. Perfekt juleøl. Dette er hva vi forbinder med jul. Deilig! Elegant. Panelet strør om seg med rosende ord om ølet som Berentsens brygghus i Egersund selv sier helst bør nytes alene eller som dessertøl, og gjerne serveres i cognac-glass. Nøtteaktig fruktsødme, mørk malt, karamell og sjokolade.
Terningkast 6

Aass juleøl Premium(9,0 %)

Fjorårets vinner i polklassen får terningkast seks igjen. «Særdeles velbalansert og rundt».«Mildt i smaken, søtt og godt». «Klar, ren julesmak.» «Sjokolade». «Einer og kaffe» er kommentarer fra panelet om ølet som har ni prosent alkohol. Panelet synes det er et perfekt koseøl, mens Aass mener at det også kan drikkes til julemat. 
Terningkast 6

Ringnes Julebokk(9,0 %)

Tre øl i årets test har hele ni prosent alkohol, og alle har fått terningkast seks. Om Julebokk sier juryen: En sterk klassiker. Spenstig og muskuløst.  Sukkertøy og røyk. Har alt vi forbinder med jul. Ringnes mener dette ølet passer godt før eller etter maten eller sammen med oster og søte desserter. Egner seg også godt til lagring.
Terningkast 5

Nissemor fra Haandbryggeriet(6,0 %)

Ølverdenens svar på gløgg.  Intenst, med mye julekrydder og kaffepreg. Granbar, einer og nellik. Flott, mørkt skum. Passer godt til kaker, mener panelet, og er da helt på linje med bryggerimesteren som mener at det fyldige ølet egner seg bedre som koseøl enn som matøl. Upasteurisert, ufiltrert, og ettergjæret på flaske.
Terningkast 5

Nissefar fra Haandbryggeriet(7,0 %)

God fylde. Et snev av nybrent kaffe i lukt og smak. Et godt, rent kose-juleøl, mener panelet. Ifølge Haandbryggeriet lager de juleøl med den gode gamle smaken fra den gang alle gårder i Norge brygget sitt eget øl. Et levende øl som verken er pasteurisert eller filtrert, men ettergjæret på flaske for å skape naturlig kullsyre.
Terningkast 5

God Jul fra Nøgne ø(8,5 %)

Velbalanseert og rundt, maltsterkt, med fin fylde . Smaken har snev av kaffe og blåskimmelost. Sødmefylt og brent med god bitterhet. De fleste i panelet er svært fornøyde, men én synes at det lukter fjøs. Ølet er laget for den kalde årstiden, og skal passe godt sammen med nøtter og julekaker. Ufiltrert og upasteurisert.
Terningkast 4

Underlig jul fra Nøgne ø(6,5 %)

Nøgne ø kaller dette «En underlig ale». Det er ment som en brobrygger mellom øl og gløgg, brygget med kanel, ingefær, kardemomme, koriander og nellik. Det skal passe spesielt sammen med goro og fattigmenn. Panelet påpeker mye krydder, og nevner røkelse, pepperkaker, ingefær og tigerbalsam. Men de fleste synes det er greit. 
Terningkast 3

Stelliger Divum juleøl(19,0 %)

Da Berentsens Brygghus lanserte dette ølet i fjor, hadde det rekordhøye 15 % alkohol. Årets utgave er enda sterkere! En smaksbombe av de helt store. Et elsk-eller-hat-øl, som de ulike jurymedlemmene gir karakterer fra en (et udrikkelig alkotroll) til seks (Kan minne om madeira eller portvin). Bryggeriet mener det passer godt til blant annet skarpe oster, karamellpudding og Delfiakake. 

Alkoholfritt butikkøl

Terningkast 4

Aass Jule-uten

Aass bryggeri har laget det beste av årets alkoholfrie alternativ, synes panelet. Det har en fin maltsødme og bra bitterhet i ettersmaken. Noen synes likevel at det er i søteste laget, men at det er helt greit til mat.
Terningkast 3

Munkholm juleøl

Ringnes fremhever at Munkholm er brygget som ekte øl og har en autentisk smaksopplevelse, bare uten alkohol. Panelet  synes det har en behagelig søtlig duft, god fylde og god ettersmak, mens andre mener at det er litt mye  «Vørterøl». 
Terningkast 3

Freeze Julebrygg

Mack har brygget dette i arktiske omgivelser, og mener at det er tilpasset den norske julematen. Panelet synes riktig nok at det smaker øl, men at det er noe søtladent og vanndig. 
Terningkast 2

Santa Clausthaler

Et fullverdig alternativ til alkoholholdig juleøl, mener Hansa Borg bryggerier. Panelet synes at det smaker sukkersøt og tender mot «kjemisett».  Skal likevel passe til all slags julemat. 0,33 l flaske og 0,50 l boks