Personvernpolicy

Publisert 14.10.2013

Våre brukeres tillit er av største viktighet for oss, og Verdens Gang AS (VG) er derfor opptatt av å ivareta ditt personvern. I det vi har kalt vår personvernpolicy forklarer vi hvordan vi samler inn og benytter informasjon om våre brukere, og hvordan vi tar hensyn til personvernet.

Hva er personopplysninger?

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en identifiserbar enkeltperson. Som eksempel kan nevnes navn, bosted, telefonnummer og e-postadresse. Behandling av personopplysninger er enhver bruk av personopplysninger, som for eksempel innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter.

Behandlingsansvar

"Behandlingsansvarlig" er betegnelsen på den som primært har ansvar og plikter etter personopplysningsloven. VG er behandlingsansvarlig for personopplysinger som behandles i forbindelse med bruk av våre tjenester og produkter og personopplysninger vi samler inn og bearbeider for de formål som fremgår nedenfor.

Hva slags informasjon lagres, og hva brukes den til?

Vi lagrer informasjon for flere formål. Dels lagrer vi informasjon for at du skal kunne bruke våre tjenester og produkter. Noen av våre ulike tjenester og produkter krever at leserne registrerer informasjon om seg selv, for eksempel navn, e-postadresse og mobilnummer. Dette er data som lagres i interne databaser og brukes til å yte kundeservice og administrere kundeforholdet. Enhver leser/ bruker står fritt til å be om at registrerte opplysninger fjernes fra våre databaser.

Formålet med lagringen av informasjon er:

Ønsker du å vite litt mer om hva dette i praksis innebærer, kan du lese fullstendig beskrivelse her:

Opplysningene samles inn på følgende måter:

  1. Opplysninger du selv gir til oss


    Når du registrerer deg som abonnent eller bruker hos oss vil du oppgi en del data som lagres av oss. Disse opplysningene lagres i vår database for å yte eller sikre leveranse av den tjenesten du har bestilt, samt for å forbedre tjenestene våre og for å forebygge svindel. Likeledes vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss ved å sende oss en e-post eksempelvis til kundesenteret eller gir tilbakemeldinger gjennom funksjoner i tjenesten, herunder e-postadresse, telefonnummer og innholdet i epostforespørsler slik at vi kan svare på dine spørsmål.
  2. Opplysninger som samles inn gjennom bruk av tjenestene


    Når du bruker våre tjenester registrerer vi informasjon om hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem. Dette gjør det mulig å forbedre tjenestene våre, å forebygge svindel og å tilpasse innholdet til ditt spesielle bruks- og interessemønster. Som eksempel kan vi samle informasjon om hvilke redaksjonelle og kommersielle tjenester og annonser du besøker. Informasjonen kan deles opp i følgende typer:

    Teknisk informasjon om din enhet og internett-tilkobling

    Gjennom tjenerlogger og andre verktøy registrerer vi informasjon om enheten og tilkoblingen til våre tjenester, som eksempelvis operativsystem, nettleserversjon, ip-adresser, informasjonskapsler og unike identifikasjonsfiler. Denne informasjon kan etter omstendighetene også kobles opp mot din brukerkonto. Ett eksempel på dette er at denne informasjonen blant annet gjør at vi kan tilpasse visningen av våre tjenester til den enheten du bruker.

    Informasjon om posisjon

    Det kan hende at vi registrerer din geografiske posisjon ut i fra ip-adressen eller andre former for geolokalisering, eksempelvis når du bruker mobiltjenestene våre. Informasjonen kan blant annet brukes til å utarbeide statistikk og vise deg relevante annonser i forhold til det området du befinner deg i.

    Informasjonskapsler og annet innhold som lagres lokalt

    Når du besøker våre tjenester bruker vi ulike teknologier for å gjenkjenne deg som bruker. Vi bruker eksempelvis informasjonskapsler (cookies) for at du skal slippe å logge inn hver gang du bruker en av VG sine tjenester. Det kan også hende at vi lagrer anonyme identifikatorer lokalt på din enhet, eksempelvis for enheter hvor vi ikke kan benytte informasjonskapsler. Disse identifikatorene fungerer i stor utstrekning på samme vis som informasjonskapslene, men kan være vanskeligere å fjerne. For å unngå at anonyme identifikatorer lagres må du eventuelt deaktivere javascript i nettleseren eller la være å installere våre applikasjoner fra eksempelvis iTunes i App-store. Noen ganger bruker vi tredjepartscookier, altså cookies fra andre firma, for å gjøre markedsundersøkelser og målinger av trafikk (bruk), forenkle annonsehåndteringen, og for å forbedre funksjonaliteten på nettstedet. Noen ganger bruker vi også gjennomsiktige grafikkelementer for å forenkle annonseringen på nettet. Disse filene kommer fra annonsenettverket vårt og teknikkleverandørene våre. Filene gjør at annonsesystemet kjenner igjen cookies på pc-en din, for å kunne forstå hvilke annonser som skal vises, eller hvilke annonser som har vært vist i nettleseren
  3. Informasjon fra andre kilder

    Vi kan fra tid til annen motta informasjon fra andre kilder som eksempelvis annonsenettverk, kunder, måleverktøy eller andre tredjeparter som hjelper oss eller dem med å forstå brukeraktivitet, dine preferanser eller generelt å forbedre tjenestene vi tilbyr. En annonsør kan eksempelvis gi oss informasjon om hva som skjedde etter at du klikket på en annonse hos oss, slik at vi kan måle effekten på en annonse og gi deg mer relevant innhold. Informasjon fra disse kildene kan også omfatte data som ble registrert av disse før du inngikk en brukeravtale med SPiD/VG.

Om bruk av personlige data til markedsføringsformål

I tillegg til formålene som nevnt ovenfor, kan vi i en del situasjoner bruke dine data til å gi deg informasjon om produkter og tjenester som du kan ha interesse av. Vi vil eksempelvis kunne tilpasse bannerannonser og annet kommersielt innhold basert på opplysninger som vi har lagret om deg.

Hvis du har et aktivt kundeforhold med VG, vil vi kunne sende deg markedsføring på e-post eller andre elektroniske kommunikasjonsmetoder som tillater individuell kommunikasjon, med mindre du har bedt oss om noe annet. Har du ikke et aktivt kundeforhold med oss, vil vi bare sende slik markedsføring hvis du har gitt oss et eksplisitt og informert samtykke. Vi vil aldri sende deg markedskommunikasjon fra tredjepart med mindre du aktivt har samtykket til dette.

Deling av din informasjon

Opplysninger om din bruk av tjenestene kan bli utlevert til andre selskaper til bruk for samme formål som de ble innsamlet for. Så langt det er mulig vil opplysningene bli utlevert i anonymisert form, men for enkelte formål, for eksempel tilgang til våre innloggings- og betaltjenester, er det nødvendig at mottaker får opplysninger som gjør det mulig å identifisere deg som bruker av VG.

VG vil ikke dele, selge, formidle eller på annen måte utlevere personopplysninger om deg på annen måte enn det som fremgår av denne personvernerklæringen uten først å ha innhentet ditt samtykke. Dette er imidlertid ikke til hinder for at vi kan benytte en databehandler som behandler personopplysningene på våre vegne i henhold til avtale som beskrevet i personopplysningsloven § 15. Databehandlere som får tilgang til din personinformasjon i forbindelse med levering av tjenester til VG, vil bli pålagt konfidensialitet, og vil ikke bli tillatt å bruke denne informasjonen på noen annen måte enn i utførelsen av tjenester for oss.

Særlig om måleverktøy, informasjonskapsler og anonyme identifikatorer

I VG jobber vi kontinuerlig med brukeropplevelsen på våre tjenester og produkter. Derfor samler vi forskjellige typer informasjon fra våre brukere, slik at vi til enhver tid kan tilrettelegge for best mulig funksjonalitet. Eksempler på slik informasjon er hvilke sider som besøkes, når på døgnet besøket ble gjort og hvilken nettleser som ble brukt.

Vi benytter informasjonskapsler for å gjøre det lettere å bruke våre nettsider og personalisere visse deler av innholdet. En informasjonskapsel (cookie) er en liten tekstfil som sendes fra vår webserver og lagres i din nettleser. Informasjonskapslene gjør at vi kan gjenkjenne deg som bruker, og kan blant annet inneholde brukerinnstillinger og annen informasjon, eksempelvis hvilken type innhold og hvilke annonser som du har sett på våre nettsider. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan våre brukere har surfet på og anvendt våre nettsider, hvilken nettleser de har brukt og hvilke annonser de har sett.

En sesjonsbasert informasjonskapsel lagres bare i arbeidsminnet på din datamaskin (RAM), og varer bare så lenge som nettleserøkten din. Når du stenger alle åpne nettleservinduer, eller slår maskinen helt av, vil den sesjonsbaserte informasjonskapselen bli borte for alltid.

En vedvarende informasjonskapsel lagres på harddisken i din datamaskin inntil en bestemt dato, som kan være i morgen, neste uke, eller neste år. Vedvarende informasjonskapsler blir liggende på maskinen inntil de enten a) utløper, b) overskrives av nye informasjonskapsler, eller c) du fjerner dem manuelt.

Ved å benytte tjenesten, uten å skru av funksjonen for informasjonskapsler i nettleseren, så samtykker du til at VG kan benytte denne teknologien til formålene som nevnt ovenfor.

Om du ikke vil tillate lagring av for eksempel informasjonskapsler på din datamaskin må du slå av funksjonen i nettleseren. Vær oppmerksom på at dette vil føre til at du mister funksjonalitet i VG, kanskje også at VG ikke fungerer som forutsatt. Hvis du skrur av informasjonskapslene i din nettleser vil du eksempelvis ikke din nettleser kunne automatisk lagre brukernavn og passord for en tjeneste.

Iblant brukes også informasjonskapsler fra tredjeparter for å gjøre markedsundersøkelser og trafikkmålinger, forenkle annonsehåndteringen og for å forbedre funksjonaliteten på nettstedet.

Vi kan også bruke nettbøyer/pikseletikketter for å forenkle bannerannonsering på våre nettsider. Disse filene kommer fra vårt annonsenettverk og vår trafikkleverandør, og sporer aktiviteten på ulike nettsteder. Filene gjør at annonsesystemet kjenner igjen informasjonskapsler eller anonyme identifikatorer på din enhet for å kunne forstå hvilke annonser som skal vises eller hvilke annonser som har vært vist i nettleseren.

Statistikk om brukere og trafikk/trafikkleverandører anvendes i såkalt i aggregert form. Det vil si at statistikken i utgangspunktet ikke inneholder noen form for informasjon som kan knyttes direkte til enkeltpersoner. IP-adresser kan likevel i enkelte tilfeller benyttes til å lage statistikk basert på geografiske kriterier.

IP-adresser knyttet til spesifikke brukerkontoer lagres ellers kun i de tilfeller du selv aktivt utfører en bestilling eller en endring av en av våre tjenester, for eksempel ved opprettelse av annonser. Denne informasjonen kan kun utleveres til tredjeparter i samsvar med personopplysningsloven § 8, herunder til politiet og offentlige myndigheter.

VG kan ved enkelte anledninger også bruke tredjepartstjenester som gjør detaljerte analyser av dine bruksmønstre, statistikk, brukeropplevelse, administrere tilgangskontroll m.m.. Eksempler på slike tredjepartstjenester som vi per i dag bruker:

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres

  1. Du kan slette informasjonskapsler fra din harddisk når som helst, men dette gjør at dine personlige innstillinger forsvinner.
  2. Du kan også endre innstillingene i din nettleser slik at den ikke tillater at informasjonskapsler lagres på din harddisk. Dette gir imidlertid dårligere funksjonalitet på visse nettsider, kan forhindre tilgang til sider som krever innlogging og gjøre at deler av innhold og enkelte funksjoner ikke blir tilgjengelige.
  3. Du kan laste ned en blank informasjonskapsel ("opt-out cookie"), slik at informasjonskapsler fra vår samarbeidspartner Audience Science ikke lagres. Les om hvordan du går frem.
  4. For å unngå at såkalte anonyme identifikatorer blir lagret, må du deaktivere javascript i nettleseren din. Javascript er imidlertid nødvendig for at mange grunnleggende funksjoner på nettsidene skal fungere. I tillegg brukes anonyme identifikatorer i våre app’er som lastes ned via eksempelvis iTunes App-store eller Google marketplace. Den eneste måten å unngå anonyme identifikatorer her er å la vær å installere slike app’er.

Om du sletter dine informasjonskapsler forsvinner også den blanke informasjonskapsler og du må laste den ned på nytt. Mer informasjon om hvordan du kan unngå informasjonskapsler kan du lese her.

Sletting av personopplysninger

Personopplysninger vil ikke bli lagret lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. I tillegg vil du som bruker når som helst kunne be oss om å slette opplysninger knyttet til deg som bruker, med mindre det er lovpålagt å oppbevare opplysningene en viss tid (eksempelvis visse opplysninger knyttet til kjøp av tjenester i henhold til regnskapslovgivningen).

Særlig om barns personvern

VG ønsker ikke å samle inn eller på annen måte behandle personopplysninger om barn under 15 års alder. Hvis barn under 15 år likevel har gitt oss personopplysninger, vil vi slette opplysningene så snart vi blir oppmerksomme på forholdet. Foresatte kan kontakte oss som angitt nedenfor.

Iverksettelsesdato og revisjonsperiode for personvernerklæring

Vi vil med jevne mellomrom kunne oppdatere personvernerklæringen for VG, for å gjenspeile eventuelle endringer på nettstedet eller ved vår nettstedspolitikk. Hvis vi skulle oppdatere denne personvernerklæringen, vil den nye erklæringen bli publisert på nettstedet innen [antall] dager før endringene iverksettes.

Verdens Gang AS bruker SPID (Schibsted Payment ID) for å administrere tilgang til våre digitale abonnementstjenester og som betalingssystem. Personvernpolicyen til SPID kan du lese her.

Denne versjonen ble sist oppdatert 14.10.2013.